TEK KİŞİLİK İHALE , ATV ÇALIK' IN

Sabah-ATV ihalesine sadece Başbakan'ın damadının genel müdürlük yaptığı Çalık Grubu katıldı ve 1.1 milyar dolar teklif verdi

TMSF tarafından 1.1 milyar dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Sabah-ATV Grubu ihalesi, tek gurubun katılması sonucu 5 dakikada sona erdi. Çalık Grubu önderliğindeki Turkuaz konsorsiyumu 1.1 milyar dolarlık teklif verdi. İhaleyi Fon Kurulu onaylarsa satış gerçekleşmiş olacak.


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) el koyduğu Sabah ve atv grubunun satış ihalesinde Çalık Grubu’nun şirketi Turkuaz, muhammen bedel olan 1,1 milyar dolar teklifinde bulundu.
TMSF’nin Sabah-atv Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü satış ihalesi Sarıyer’deki Ahmet Afif Paşa Yalısı’nda yapıldı. TMSF Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Fethi Çalık başkanlığında gerçekleştirilen ihaleye tek teklif sahibi olan Turkuaz Radyo, Televizyon ve Yayıncılık Anonim Şirketi katıldı.
Şeffaf kutuda bulunan teklif açıldı. Turkuaz Grubu, ihalede muhammen bedel olarak belirlenen 1 milyar 100 milyon doları teklif olarak sundu. Komisyon Başkanı Çalık, Turkuaz’dan teklifini artırmasını, en az artırma tutarının 10 milyon dolar olduğunu söyledi. Ancak Turkuaz Grubu, tekliflerinin 1,1 milyar dolar olduğunu, artıramayacaklarını bildirdi. Komisyon Başkanı’nın, “En azından 10 milyon dolar artırın" ısrarı da şirket tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Çalık, “Teklifi kabul ediyoruz ve onaylamak üzere Fon Kurula arzedeceğiz. İhale sonuçlanmıştır" açıklaması ile ihaleyi bitirdi.
İhale için üç grup ön yeterlilik almış, Nurol-Carlyle ile Lüksemburg merkezli RTL-İpek-Sancak ise ihale öncesi çekildiklerini açıklamışlardı.
TMSF, 1 Nisan 2007’de Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu (Turgay Ciner) şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimlerini devralmıştı. Karar, Bilgin ile Ciner arasında gizli protokolün ortaya çıkması ve TMSF’nin yanıltıldığının anlaşılmasına dayandırılmıştı. Daha sonraki süreçte Merkez Grubu’na bağlı Kanal 1 Ciner’e geri verilmişti.
Başbakan Erdoğan'ın damadının üst düzey yönetici olarak çalıştığı Çalık Grubu'nun ihaleye tek başına girmesi tartışmalara neden olmuştu.
Bu arada ihale, Kemal Uzan’a ait olan TMSF’nin el koyduğu Sarıyer’deki Ahmet Afif Paşa Yalısında gerçekleştirildi.